Varm höst krävde mer foder

Oktober var varmare än normalt och det gick åt en hel del foder för kräftorna. Nu, en bit in i november är det 6 grader i vattnet och jag matar på de ställen där jag kan se kräftorna efter hur de äter upp. Även om de äter lite kommer de igång fortare till våren. Förra hösten då isen lade sig på dammarna redan i början av november hade jag en grund damm med genomströmmande vatten utan is fram till 20 december.

I denna dammen matade jag kräftorna fram till denna datum. Dessa kräftor kom snabbare till första skalbytet i våras, genom att de inte behövde äta upp sig lika mycket som de andra. Man kan på detta sätt få en snabbare tillväxt. Att flodkräftor kan tillgodogöra sig föda vid så låga temperaturer beror troligen på att jag använder pellets som de har lätt att få i sig.

Som jag nämnde i våras skaffade jag 2 stycken gräskarpar för att hålla nere ålnate som kommit in och tagit över helt i en odlingskanal. Förmodligen har ålnaten kommit som frö med änderna och flodkräftor vägrar att äta denna typ av nate. Karparna har gjort ett bra jobb och reducerat ålnaten avsevärt samtidigt som de verkar ha ökat till dubbel storlek. Får se hur de klarar vintern.