Tidigt skalbyte

Efter två år i rad med långa isvintrar fick vi rekordvärme i april och maj. Flera undersökningar har visat att signalkräftorna har svårt att klara långa isläggningar och vinterdödligheten brukar öka.

Själv har jag också iakttagit detta i en sjö där jag har möjlighet att studera signalkräftor. Signalkräftan är under vintern mer aktiv än vår inhemska flodkräfta.Signalkräftan bränner energi under vintern och behöver tillgång på föda. Tillgången på föda minskar drastiskt under vintern och speciellt när isen har lagt sig. Vill det sig illa dukar många kräftor under av födobrist, speciellt årsungarna.

Rekordvärme
Rekordvärmen under våren får vi hoppas blir plåster på såren. I min sjö har kräftor födda förra sommaren redan klarat av två skalbyten. De stora hanarna har just kommit fram efter första skalbytet vilket är tidigt på säsongen. Tidigt första skalbyte gör att kräftorna hinner med fler än vanligt under en sommar, och därmed växer de också bra.

Nästa skalbyte
Nästa skalbyte för de större kräftorna riskerar att ligga i början av Augusti så vi får eventuellt rikta in oss på att skjuta lite på fiskepremiären. Kräftorna jag talar om finns i en relativt grund sjö som fort värms upp. Tiden för skalbyte kan variera en hel del från sjö till sjö beroende på vattentemperaturen. Även tillgången på föda styr till en del när kräftorna är färdiga att byta skal.