Halm mot alger

Jag har flera år haft problem med slemmiga gröna trådalger i mina yngeldammar. I något fall har en damm varit helt igentäppt. Direkt efter islossningen i våras började de växa till. Jag insåg att något måste göras.

Halm i dammarna
Bekanta med lantbruk gav mig en rulle kornhalm. Jag delade upp den i mindre bitar och placerade bitarna i dammarna.Det fungerade i alla fall utom i en damm där jag nog fick i för lite halm. Befintiga alger försvann och höll sig i de flesta dammarna borta hela sommaren. Så fort jag såg tendenser till ny algbildning lade jag i ny halm.

Börja i tid
I dammen där algerna tog överhanden hjälpte det inte att senare lägga i stora mängder halm. Jag var nog för sent ute.
Det gäller att börja innan problemet blir för stort.

Varför halmen höll undan algerna kan man bara spekulera i, men då halmen bara verkar göra nytta vid vattentemperaturer på 18 grader och över så kan det vara så att det i halmen bildas infusorier som sedan ger sig på algerna. Nu när vattentemperaturen sjunkit börjar algerna återkomma i mindre skala på några ställen. Ny halm gör nu ingen nytta utan jag får köra igång igen till våren.